Slå tillbaka mot stress och psykisk ohälsa på kontoret - skaffa ett vilorum!

Vinden-vilorum

Alla har nog hört talas om att sjukskrivningar orsakade av stress och psykisk ohälsa har ökat, men när man ser de faktiska siffrorna är det ändå lätt att bli tagen. Omkring hälften av alla sjukskrivningar i Sverige sker idag på grund av psykisk ohälsa. Mellan 2011 och 2017 ökade just denna typ av sjukskrivningar med hela 129 procent.[1]

Som tur är uppmärksammar allt fler att detta sker vilket leder till en bredare konversation kring hur arbetsgivare kan tackla problemen. Många innovativa lösningar har föreslagits och testats. En del företag har förbjudit tillgång till mailen på mobilen och andra gör vad de kan för att skära ner på övertid. Ofta är det digitala i fokus när företag provar olika metoder, men man ska inte glömma bort att även den fysiska arbetsmiljön är avgörande för hur personalen mår.

Är ditt kontor bra för hälsan?

Det är lätt att förstå att en bullrig fabriksmiljö är dålig för hälsan. Däremot kan det vara svårare att sätta sig in i den påverkan olika typer av kontorsmiljöer kan ha, men givetvis kan även ett kontor vara mer eller mindre bra för välmåendet. Arbetsmiljöupplysningen lyfter bland annat vikten av tillgång till bra luft, en säker omgivning, vacker inredning och kroppsvänliga möbler.[2]

Spenderar man hela sin arbetsdag på kontor som saknar någon eller alla dessa delar så är risken stor att man med tiden kommer må allt sämre av att vara på jobbet. Människor är trots allt inte maskiner och vi tillfredsställer fler behov genom jobbet än just utförandet av ett arbete.

Ett kontor där fokus uteslutande ligger på det produktiva kan därmed ställa till det ordentligt för de anställdas välmående.

Utrymme att varva ner

Alla behöver tillfällen att koppla av, nu mer än någonsin! Digitaliseringen av arbetsplatsen har fört med sig en revolution inom produktivitet. Tack vare datorer och internet kan en anställd idag utföra otroligt mycket mer på åtta timmar än vad som var möjligt för bara några decennier sedan. Tekniken har förändrat hur vi jobbar men våra kroppar och hjärnor är i princip likadana som tidigare.

Det är lätt att ryckas med i en värld som snurrar så snabbt. Därför har arbetsgivare ett ansvar att påminna sina anställda om vikten av att ta en paus. Ännu viktigare än att påminna är givetvis att ge utrymme för pausen. På arbetsplatsen under arbetstid. Vad det utrymmet bör vara beror på vad personalen är intresserad och känner behov av. På vissa arbetsplatser är ett pingisrum höjdpunkten, medan andra föredrar yoga eller meditation. Tillgång till ett vilorum där man kan pusta ut en stund bör vara givet på alla kontor.

Lär dig mer!  7 tips på hur ni kan optimera kontorets alla kvadratmeter! Hämta online-guide

Gör plats för lugnet

Om ert kontor redan har dessa utrymmen, toppen! Om inte så är det läge att undersöka möjligheterna. Kan man organisera om så att ett mötesrum omvandlas till vilorum? Kanske slå ihop två kontor och låta det ena bli meditationsrum? Eller så kan man möjligtvis outsourca förvaring av saker som man inte regelbundet behöver komma åt? Det är smidigt att göra och öppnar upp mycket mer yta än vad man kan tro.

Varje arbetsplats behöver hitta sina egna lösningar, men ansträngningen är väl värd det.

Ingen resurs är viktigare än välmående personal!


__________________________________
Nyfiken på hur smartare förvaring direkt bidrog till ett företags kultur och välmående? Du hittar svaret här!

Borde ditt kontor satsa på outsourcad förvaring? Ta reda på det med vår checklista!

Källor:
[1] Försäkringskassan, “Psykisk ohälsa bakom nästan hälften av alla pågående sjukskrivningar”, https://www.forsakringskassan.se/!ut/p/z0/LcixCoAgEIDhZ2lwjFMagjbfQlziyKMkPY8Ue_0cmn6-Hzw48Iw9nthiYUzD7j3yJtguZRar9FG4EbdK-0NVCtfYSWkZqH8yhUAJORCPk2ezGm00yG2nD7-QCkQ!/
[2] Arbetsmiljöupplysningen, “Arbetsplatsen”, https://www.arbetsmiljoupplysningen.se/Amnen/Arbetsplatsen/

Prenumerera på vår blogg

;

Fler blogginlägg!